Forum o dobrym jedzeniu i równie dobrych kawałach
Nie jesteś zalogowany.
1 kg czerwonych, prawie dojrzałych
jabłuszek 1,2 kg cukru
Jabłuszka umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondelka, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 minut), uważając, aby nie popękały, następnie odcedzić (wodę zachować) i osaczyć. Z czterech szklanek cukru i dwóch szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotować syrop. Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać jeszcze 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jablłuszka i smażyć na małym ogniu do chwili, gdy staną się przezroczys-
te. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem - pozostawić do wystu-dzenia.
| » Wybieram Polskę Jestem w końcu - równo po miesiącu za granicą - w Polsce. Prawdę mówiąc, wydawało mi się, że przepaść cywilizacyjna na granicy zachodniej jest już relatywnie mała. Dawno nie przekraczałem tej granicy samochodem i stąd ta pomyłka. Myślałem, że skoro kraj się ciągle rozwija w szybszym tempie niż Niemcy, to tym razem już nie doznam szoku. Lecz, owszem, znowu go doznałem. | » Hanna Lis nie chce wracać do telewizji Choć Hanna Lis (40 l.) po zmianie władz Telewizji Polskiej ma zielone światło, by wrócić na wizję, na chwilę obecną ambicje zawodowe odsunęła na drugi plan. Powód? Wspiera chorego na raka ojca. |